Helma Westerhof, trainer en coach

SCHOLING, TRAINING EN TEAMCOACHING

Als trainer is PQ Consult gespecialiseerd in effectief communiceren voor professionals en heeft ruime ervaring in het trainen van mensen met grote verantwoordelijkheid in vaak maatschappelijke functies. Denk hierbij aan politici, woordvoerders, piloten, rechters en veel medische professionals.

Meest gevraagde onderwerpen

  • Samen Beslissen
  • ‘De Gastvrije Praktijk’
  • Telefoon-coaching voor assistentes
  • Masterclass Communiceren
  • Goed feedback geven op de werkvloer
  • Dubbele Woordwaarde

Alle trainingen en workshops zijn maatwerk.
Samen kijken we wat voor jullie het beste werkt.
Deze onderwerpen zijn ook geschikt voor een teamdag, presentatie of tijdens DUO-dagen.

Samen Beslissen
Samen beslissen is … beter beslissen. Steeds meer professionals in de zorg zien het grote belang ervan voor de patiënt, de samenleving en voor henzelf en willen ook graag de transitie naar een andere werkwijze maken.
Bovendien is het daadwerkelijk Samen Beslissen ook sinds 2020 gedetailleerd beschreven en opgenomen in de WGBO.

In de praktijk echter blijkt de techniek van het samen beslissen lastiger te zijn dan verwacht. Zelfs wanneer de professional het idee volledig omarmt en zich ervoor inzet, blijkt dit in de praktijk door de patiënt niet zo ervaren te worden.
Het daadwerkelijk betrekken van de patiënt bij het gesprek en de uiteindelijke beslissing ligt verankerd in het doorlopen van de verschillende stappen tijdens het gesprek.
Er is meer nodig dan inzet: bewustwording, kennis en training.

Sinds 2015 ben ik betrokken bij het invoeren van Samen Beslissen in verschillende ziekenhuizen. Zowel bij het introduceren van de manier van werken als bij het trainen zelf, want alleen door het te oefenen gaat het werken!
Ik vertel graag welke mogelijkheden er zijn.

‘De Gastvrije Praktijk’
Bekijk uw eigen praktijk of afdeling eens door de ogen van de patiënt. Voor u is uw werkomgeving zó vanzelfsprekend geworden dat u mogelijk minder oog hebt voor veranderingen en aanpassingen die de sfeer en het gevoel van gastvrijheid en klanttevredenheid verder kunnen verhogen. Hoe gastvrij zijn we al en hoe gastvrij willen we eigenlijk zijn? De cursus levert u vele praktische tips en adviezen op. Bovendien zeer geschikt als teambijeenkomst.

Deze training is altijd maatwerk. Onderwerpen die aan de orde kunnen komen zijn:
bejegening, toon van de communicatie, effectief telefoneren, omgaan met lastoge situaties. Ook praktische zaken als een goede website, bewegwijzering en inrichting passeren de revue.
Fijn voor de patiënt en voor het team, want in een gastvrije praktijk werk je ook met meer plezier!

Telefooncoaching voor assistentes
Klantgericht en efficiënt telefoneren is in de huisartsenpraktijk van groot belang. Je wilt enerzijds graag dat de patiënt goed geholpen is en op de juiste plek terechtkomt en anderzijds de wachttijden zo kort mogelijk houden. Daarbij is het telefoongesprek ook een belangrijk visitekaartje voor de praktijk en sterk bepalend voor het gevoel van patiëntgerichtheid dat je overbrengt.

De meest effectieve manier om effectief én klantgericht telefoneren te trainen is meeluisteren met een ‘derde oor’. Na een sessie kan de assistente al effectiever en met meer plezier telefoneren.

Praktisch: de coach luistert minimaal 1,5 uur per assistente mee en geeft tijdens en daarna direct mondeling feedback. Achteraf ontvangt elke assistente een persoonlijk verslag van de coaching met daarin de sterke punten en de aandachtspunten.

Masterclass Communiceren
Communiceren doen we de hele dag. Communiceren met ‘voorkennis’ kan het leven een stuk eenvoudiger maken, zowel op het werk als thuis. In de Masterclass nemen we de bouwstenen voor een goede communicatie onder de loep: horen, zien en spreken.

Je kunt op veel verschillende manieren hetzelfde zeggen met totaal verschillend effect. Woordkeuze speelt hierbij een belangrijke rol, maar ook de woordvolgorde in de zin en het gebruik van stem en accenten. We nemen ‘twijfeltaal’ en het effect ervan onder de loep en we vergelijken het effect van vrouwentaal en mannentaal …

Het overgrote deel verloopt non-verbaal, via lichaamstaal, stem en uiterlijk.
In het dagelijks werk heb je zowel met je eigen lichaamstaal te maken als die van patiënt, cliënt, collega en van de vele anderen met wie je professioneel te maken hebt. In dit onderdeel de belangrijkste kenmerken van non-verbale communicatie en het effect, zowel van de eigen lichaamstaal als het ‘lezen’ en herkennen van die van de ander.
Samenstelling van de Masterclass in overleg.

Goed feedback geven op de werkvloer
Feedback geven is belangrijk en noodzakelijk, zowel privé als in werksituaties. Onopgeloste en niet uitgesproken zaken kunnen de sfeer, plezier en uiteindelijk functioneren nadelig beïnvloeden.
Veel mensen vinden het lastig om een medewerker, collega of privérelatie feedback te geven op functioneren of gedrag. Effectief, inhoudelijk en met respect gegeven feedback is kun je gelukkig leren. Liefst wil je feedback geven waar de ander ook echt iets aan heeft en mee verder kan.

Ook positieve feedback in de vorm van een welgemeend compliment doet wonderen voor de sfeer en het zelfvertrouwen en nodigt vooral uit tot meer gewenst gedrag … Het belang van een goed compliment wordt vaak onderschat.

Dubbele Woordwaarde … Topper voor team– of duodagen!
Een klein woord kan een wereld van verschil maken.
Hebben we het over ‘die’ chinees of ‘de’ chinees en wat is het verschil? Wat maakt het uit: ‘het’ been of ‘uw’ been? Wat doet ‘eigenlijk’ eigenlijk met een zin en met de boodschap? Waarom is alles tegenwoordig ‘ingewikkeld’ ? En wat is een beter woord dan ‘waarom’? Je hebt ‘komma, sukkel’ en ‘komma, maar’ zinnen. Waarom mag er zoveel: hier even pinnen, even plaatsnemen in de wachtkamer …?
Welke stopwoorden hebben wij zelf: is het ‘oké, gewoon, leuk …’

Boeiend, interessant en hilarisch. Heeft iedereen dezelfde dubbele woordwaardes? Wat zijn de persoonlijke ergernissen en darlings?
Deze workshop is een echte eye (or ear?) opener.
Zeer geschikt als teambijeenkomst, op een praktijkdag, afdelingsdag, of tijdens duodagen …